DomovObiščite nasProgrami za šolePartizanska bolnica Franja – vzgoja za mir

Partizanska bolnica Franja – vzgoja za mir

Lokacija
Dolenji Novaki, Cerkno
Ciljna skupina
OŠ/1, 2, 3; SŠ
Termin
po dogovoru
Trajanje
60 min
Cena
6,00 EUR / osebo
Muzejska učna ura

Partizanska bolnica Franja – vzgoja za mir

V okviru učne ure učenci in dijaki spoznajo, kdo in zakaj se je spopadel v drugi svetovni vojni in kako so se v vojno vključili Slovenci. Na primeru Partizanske bolnice Franja se seznanijo s pomenom zdravstva v vojnih razmerah, ko se ne spoštujejo mednarodne konvencije o ravnanju z ranjenci. Spoznajo pomembnost mednarodnega sodelovanja, ki je prineslo zmago nad fašizmom in nacizmom. Dojamejo razsežnosti univerzalnih vrednot človeštva, kot so humanost, skupna odgovornost, skrb za sočloveka, solidarnost in mir.

Vsebina muzejske učne ure je primerna kot del tematskega sklopa Vzgoja za družino, mir in nenasilje v okviru obveznih izbirnih vsebin za srednjo šolo.

Povezava z učno snovjo:

novejša zgodovina (2. svetovna vojna), zgodovina Evrope, odporniška gibanja, zgodovina zdravstvene nege, mir in nenasilje

Najava obiska

Priporočamo, da se o najustreznejši obliki programa z muzejsko službo dogovorite ob najavi. Ta ukrep dodatno zagotavlja kakovostno izvedbo programa, kar bo v obojestransko zadovoljstvo. Prav tako ob najavi opozorite na posebne želje glede vsebine ali časovnih omejitev. Z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša dodatna vprašanja.