DomovObiščite nasProgrami za šolePet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije

Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije

Lokacija
grad Gewerkenegg, Prelovčeva 9, Idrija
Ciljna skupina
OŠ/1, 2, 3; SŠ
Termin
po dogovoru
Trajanje
60 min
Cena
6,00 EUR / osebo
Vodeni ogled

Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije

Ogled vseh stalnih razstav na gradu Gewerkenegg je najprimernejši izbor za vse tiste, ki bi radi pridobili temeljno znanje o živem srebru in rudarjenju v Idriji.

Izvedeli boste vse o geoloških posebnostih tega območja ter zgodovini mesta in rudnika živega srebra. Velik poudarek namenjamo spoznavanju izjemnih lastnosti živega srebra in cinabaritne rude, predstavimo trgovino z živim srebrom ter bogato tehniško dediščino.

Učenci in dijaki se seznanijo tudi s socialno zgodovino rudarske Idrije in z njenimi posebnostmi, od kulinarike do idrijskih čipk. Pripoved o 500-letnem rudarjenju sklenemo z zaprtjem rudnika konec 20. stoletja in vpisom njegove zapuščine na Unescov Seznam svetovne dediščine.

Povezava z učno snovjo:

dediščina, muzeji, rudarstvo, zgodovina novega veka, živo srebro, naravoslovje, tehnika, idrijska čipka, UNESCO

Najava obiska

Priporočamo, da se o najustreznejši obliki programa z muzejsko službo dogovorite ob najavi. Ta ukrep dodatno zagotavlja kakovostno izvedbo programa, kar bo v obojestransko zadovoljstvo. Prav tako ob najavi opozorite na posebne želje glede vsebine ali časovnih omejitev. Z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša dodatna vprašanja.