DomovObiščite nasProgrami za šolePet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije

Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije

Lokacija
grad Gewerkenegg, Prelovčeva 9, Idrija
Ciljna skupina
OŠ/1, 2, 3; SŠ
Termin
po dogovoru
Trajanje
60 min
Cena
5,50 EUR / osebo
Skupinam mladih, ki so manjše od 10 oseb, se poleg vstopnine na osebo obračuna še vodniška služba 35 EUR po skupini. Ob ogledu dveh muzejskih objektov je tretji brezplačen. Cenik velja od 1. 1. 2019.
Vodeni ogled

Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije

Ogled stalne razstave je najprimernejši izbor za vse tiste, ki bi radi pridobili temeljno znanje o živem srebru in rudarjenju v Idriji.

Izvedeli boste vse o geoloških posebnostih tega območja ter zgodovini mesta in rudnika živega srebra. Velik poudarek namenjamo spoznavanju izjemnih lastnosti živega srebra in cinabaritne rude, predstavimo trgovino z živim srebrom ter bogato tehniško dediščino.

Učenci in dijaki se seznanijo tudi s socialno zgodovino rudarske Idrije in z njenimi posebnostmi, od kulinarike do idrijskih čipk. Pripoved o 500-letnem rudarjenju sklenemo z zaprtjem rudnika konec 20. stoletja in vpisom njegove zapuščine na Unescov Seznam svetovne dediščine.

Povezava z učno snovjo:

dediščina, muzeji, rudarstvo, zgodovina novega veka, živo srebro, naravoslovje, tehnika, UNESCO

Najava obiska

Priporočamo, da se o najustreznejši obliki programa z muzejsko službo dogovorite ob najavi. Ta ukrep dodatno zagotavlja kakovostno izvedbo programa, kar bo v obojestransko zadovoljstvo. Prav tako ob najavi opozorite na posebne želje glede vsebine ali časovnih omejitev. Z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša dodatna vprašanja.