DomovObiščite nasProgrami za šolePartizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope

Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope

Lokacija
Cerkljanski muzej, Bevkova 12, Cerkno
Ciljna skupina
OŠ/1, 2, 3; SŠ
Termin
po dogovoru
Trajanje
45 min ali po dogovoru
Cena
5,00 €
Vodeni ogled

Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope

Partizanska bolnica Franja bo zaradi posledic povodnji, ki jo je prizadela 13. julija 2023 dalj časa zaprta. V tem času bo v Cerkljanskem muzeju na ogled občasna razstava z naslovom Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope. 

Skrita partizanska bolnišnica, zgrajena med drugo svetovno vojno v težko dostopni soteski Pasice na Cerkljanskem, na severozahodu Slovenije, pripoveduje zgodbo o pogumu, humanosti in solidarnosti. Njeni junaki so običajni ljudje, ki so zapustili varna zavetja svojih domov, da bi izborili mir in svobodo. Ob njihovih žrtvah in trpljenju so se gradili temelji današnje povezane in demokratične Evrope.

Z besedili, fotografijami in videoposnetki so na razstavi predstavljeni delovanje bolnišnice, skrb za ranjence, oskrba s hrano, zdravili in sanitetnim materialom, ukrepi za varnost in obrambo bolnišnice ter današnji pomen bolnišnice kot kulturnega spomenika. Otroci bodo ob zgodovinskih dejstvih in zgodbah dejanskih ljudi – članov bolnišničnega osebja, ranjencev in domačinov iz neposredne okolice Franje, ki jih bodo predstavili vodniki, spoznavali tudi pomen vrednot kot so humanost in solidarnost. Posebno pozornost si na razstavi zasluži izbor predmetov: osebni predmeti nekaterih članov osebja ter originalni predmeti, ki so bili iz Franje umaknjeni po povodnji leta 2007, in nadomestni predmeti, ki smo jih iz bolnišnice rešili po letošnji povodnji. Osebni predmeti pripovedujejo o posameznih članih osebja in njihovi skrbi za ranjence. Drugi sklop predmetov pa priča o bolnišničnem vsakdanu in zdravljenju ter o veliki meri iznajdljivosti in improvizacije, ki sta bili v takratnih razmerah nuja.

Povezava z učno snovjo:

Zgodovina: Slovenci med drugo svetovno vojno, Etika: etična načela in vrednote

Najava obiska

Priporočamo, da se o najustreznejši obliki programa z muzejsko službo dogovorite ob najavi. Ta ukrep dodatno zagotavlja kakovostno izvedbo programa, kar bo v obojestransko zadovoljstvo. Prav tako ob najavi opozorite na posebne želje glede vsebine ali časovnih omejitev. Z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša dodatna vprašanja.

Pokličite nas
Pišite nam