DomovObiščite nasProgrami za šoleFrance Bevk – pisatelj Cerkljanske

France Bevk – pisatelj Cerkljanske

Lokacija
Ciljna skupina
OŠ/2,3
Termin
Trajanje
Cena
Učenje na daljavo

France Bevk – pisatelj Cerkljanske

Ste že obiskali Zakojco, rojstni kraj pisatelja Franceta Bevka, in kraje, kjer so odraščali pastirci in pestrne in mnogi drugi nepozabni  junaki? Pripravili smo nekaj nalog, s pomočjo katerih boste bolje spoznali pisatelja in njegov dom v Zakojci.

Obiščite zavihek Domačija pisatelja Franceta Bevka na naši spletni strani, kjer izveste mnogo zanimivega o pisateljevem življenju in knjigah, ki jih je napisal. Lahko si pogledate tudi kratko vodenje po domačiji, ki smo ga posneli ob praznovanju 130-letnice Bevkovega rojstva.

Na koncu pa vas čaka še UČNI LIST, da utrdite znanje.

Namig:

Če niste še nikoli slišali za binkle, berkle in druge stare predmete, ki jih danes ne uporabljamo več, pokukajte med muzejske zbirke in odkrijte čemu so nekoč služili.

Predlog:

Poznate igro kozo krepelat? To je stara pastirska igra. Zanjo rabite nekaj lesenih rogovil in ravnih količkov ter seveda nekaj prijateljev za igro. Veliko zabave vam želimo.

 

KOZO KREPELAT

Pripomočki:

1 kos                   koza (rogovila s tremi vrhovi, ki se zapiči v tla)

5 kosov               korač ( približno 40 cm dolga okleščena veja oz. palica)

 

Otroci se razdelijo v skupine, enake po številu. V tla zapičijo kozo. Nekdo v skupini je zadolžen za pobiranje koze, zato stoji v bližini. Ostali se razvrstijo v polkrogu na razdalji približno 10  korakov  od  koze in jo poskušajo s koračem podreti. Kadar to nekomu uspe, mora tisti, ki je zadolžen za kozo le-to čim hitreje postaviti nazaj, ostali hitijo pobirat svoje korače.  Postavljavec poskuša uloviti pobiralca, ki je pri pobiranju počasnejši in če mu uspe, ga ta nadomesti pri postavljanju koze.  Zmaga tista skupina ali posameznik (če je skupina samo ena), ki ji uspe kozo največkrat podreti, pri čemer ima vsak metalec tri poskuse.

 

Povezava z učno snovjo:

slovenski pisatelj France Bevk, življenje nekoč in danes

Najava obiska

Priporočamo, da se o najustreznejši obliki programa z muzejsko službo dogovorite ob najavi. Ta ukrep dodatno zagotavlja kakovostno izvedbo programa, kar bo v obojestransko zadovoljstvo. Prav tako ob najavi opozorite na posebne želje glede vsebine ali časovnih omejitev. Z veseljem bomo odgovorili na vsa vaša dodatna vprašanja.

Pokličite nas
Pišite nam