Digitaliziran katalog čipk

V Mestnem muzeju Idrija smo v sodelovanju s podjetjem Digitalizacija d.o.o. digitalizirali 6 prodajnih katalogov čipk z začetka 20. stoletja. Katalogi so v prvi vrsti pomembni za raziskovanje razvoja idrijske čipke. Zaradi starosti in pogoste uporabe so v slabšem stanju in z digitalizacijo smo se sedaj izognili listanju, saj bodo uporabniki kataloge lahko »listali« s pomočjo računalnika. Originale pa smo pospravili na varno mesto.

Največ katalogov čipk, ki jih hranimo, je bilo last podjetja Franc Lapajne, ki je bilo ustanovljeno leta 1875 in je imelo vodilno mesto pri trgovanju s čipkami v Idriji. Podjetje je imelo sestavljenih več katalogov z različno ponudbo čipk. Prodajali so jih pod imenom Idrijska čipka na trgih severne in zahodne Evrope pa tudi Amerike.

Na naši spletni strani si lahko ogledate primer digitaliziranega kataloga čipk. Za pregledovanje katalogov v boljši ločljivosti ali za morebitne druge informacije lahko v času uradnih ur muzeja kontaktirate kustosinjo Mirjam Gnezda Bogataj (tel.: 05 37 26 620 / e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ).