Ponedeljek, 03 September 2018 10:21

Dan odprtih vrat Bevkove domačije - Bevkovi dnevi 2018

Vabimo vas, da se udeležite osrednje prireditve letošnjih Bevkovih dnevov, ki bo v nedeljo, 16. septembra 2018, na Bevkovi domačiji v Zakojci v okviru Dneva odprtih vrat. Ta dan se lahko pridružite pohodnikom, ki se bodo v Zakojco odpravili po treh različnih poteh, iz Cerknega in Hudajužne. Pred domačijo, ki jo bodo oživili člani Turističnega društva Pod Kojco, bo potekal kulturni program z nagovori organizatorjev in letošnjega gosta, zgodovinarja in literarnega zgodovinarja ddr.Igorja Grdine. Popoldan bo Založba Bogataj pripravila predstavitev knjige z naslovom Gospodična Ida, posvečene učiteljici in Bevkovi sodobnici Idi Petrič. Več informacij o ostalih prireditvah najdete v priloženem programu.
 10.00–18.00 Dan odprtih vrat Bevkove domačije/ Zakojca / Cerkljanski muzej in TD Pod Kojco

 11.30 Kulturni program pred Bevkovo domačijo, posvečen Cankarjevemu letu/ zgodovinar ddr. Igor Grdina, ŽePZ Cerklanke / Cerkljanski muzej in Društvo Baška dediščina

 16.00 Predstavitev knjige Marinke Svetina Gospodična Ida/ Založba Bogataj in Cerkljanski muzej

Pisatelj France Bevk, nepozabni glasnik in umetnik primorske zemlje, kot je zapisal profesor Janez Dolenc, je v slovenski literarni prostor umestil svet pod Poreznom, bregove in grape naše prelepe Cerkljanske in širše Tolminske. Naše rojake in njihove usode je s tem zapisal v trajen spomin slovenskega naroda. Tja se je s svojim prizadevanjem za ohranjanje slovenskega jezika in kulture zapisal tudi sam.

France Bevk se je rodil 17. septembra 1890, umrl pa ravno na svoj 80. rojstni dan leta 1970. Ob tej obletnici vsak tretji vikend v septembru organiziramo niz prireditev z imenom Bevkovi dnevi. Njihovi začetki segajo že v leto 2006, vendar so skozi leta rasli, se razvijali in presegli lokalne okvire. Danes povezujejo mnoge in različne ustanove ter ponudnike, ki na severnem Primorskem delujejo na področju kulture in turizma. Letošnji program bomo posvetili Cankarjevemu letu, saj je bil Cankar Bevku vzornik.

Koordinator Bevkovih dnevov 2018 je LTO Laufar Cerkno, program pa za vas pripravljajo: Bevkova knjižnica Cerkno, Cerkljanski muzej, Društvo Baška dediščina, Filmsko gledališče Idrija, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Hotel Cerkno d.o.o., ICRA d.o.o. Idrija, KUD Cerkno, KUD Zora Ravne, Mestni muzej Idrija, Osnovna šola Cerkno, Planinsko društvo Cerkno, Turistična kmetija Pri Flandru, Turistično društvo Pod Kojco, Založba Bogataj in drugi.

 

Pohod Po Bevkovih poteh je uvrščen v Festival pohodništva ter program letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine.

Pridružite se nam, da skupaj obudimo spomin na našega rojaka Franceta Bevka!