Ponedeljek, 14 Maj 2018 10:20

Zgodbe, vklesane v čas

Na dan muzejev, v petek, 18. maja 2018, ob 18. uri vas lepo vabimo na odprtje lapidarija na idrijskem gradu Gewerkenegg.
 
Ogled lapidarija se nam ponuja kot možni portal za kratek izlet v preteklost, toda s kodirano sporočilnostjo. Osebe, katerih imena so vklesana v kamen, so nam danes povečini nepoznane in šele tekom proučevanja smo odkrili, da se za navidez nepovezanimi zgodbami skriva rdeča nit: rudarska preteklost kraja, ki z različnih zornih kotov osvetljuje nekdanje vladarje, veljake, višje rudniške uradnike in njihove usode.


Ob tej priložnosti vam bomo s pomočjo manjše fotografske razstave Arheološka uganka v 9 slikah razkrili tudi par utrinkov poteka arheološke raziskave na grajskem dvorišču, ki je bila posledica naključne najdbe ob lanskoletni prenovi tlakovanega hodnika na dvorišču gradu.


Na odprtju bo spregovorila mag. Ksenija Kovačec Naglič, generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Tega dne na široko odpiramo vrata muzeja in vas vabimo na brezplačni ogled vseh muzejskih razstav in objektov na Idrijskem in Cerkljanskem.Lepo vabljeni!

Galerija slik