Torek, 05 September 2017 13:17

Bevkovi dnevi in Dan odprtih vrat Bevkove domačije 2017

Vrhunec letošnjih Bevkovih dnevov bo v nedeljo, 17. septembra 2017, na Bevkovi domačiji v Zakojci v okviru Dneva odprtih vrat. Ta dan se lahko pridružite pohodnikom, ki se bodo v Zakojco odpravili po treh različnih poteh, iz Cerknega in Hudajužne. Pred domačijo, ki jo bodo oživili člani Turističnega društva Pod Kojco, bo potekal kulturni program z nagovori organizatorjev in letošnjega gosta, zgodovinarja dr. Branka Marušiča. Popoldan se bodo na domačiji predstavili domači pesniški ustvarjalci. Več informacij o prireditvah najdete v priloženem programu.


10.00–18.00 Dan odprtih vrat Bevkove domačije/ Zakojca / Cerkljanski muzej in TD Pod Kojco

11.30 Kulturni program pred Bevkovo domačijo, posvečen 70-letnici priključitve Primorske k matični domovini /zgodovinar dr. Branko Marušič, MOS Cerkljanski zven / Cerkljanski muzej in Društvo Baška dediščina

16.00 Rime pod Kojco / Pesniški večer na Bevkovi domačiji / Založba Bogataj in Cerkljanski muzej


Pisatelj France Bevk, nepozabni glasnik in umetnik primorske zemlje, kot je zapisal profesor Janez Dolenc, je v slovenski literarni prostor umestil svet pod Poreznom, bregove in grape naše prelepe Cerkljanske in širše Tolminske. Naše rojake in njihove usode je s tem zapisal v trajen spomin slovenskega naroda. Tja se je s svojim prizadevanjem za ohranjanje slovenskega jezika in kulture zapisal tudi sam.

Ko smo Slovenci pod fašizmom bili bitko za svojo samobitnost, za svoj obstoj, je kot pisatelj in urednik stopil v prve vrste. Med drugo svetovno vojno je to storil tudi kot politik. Postal je predsednik Pokrajinskega narodnoosvobodilnega odbora za Slovensko Primorje in po vojni vodja delegacije Julijske Krajine na mirovnih pogajanjih v Parizu, ki so leta 1947 pripeljala do priključitve Primorske matični domovini. Bilo je nepopisno veselje, a z grenkim priokusom, Trst in Gorica sta ostala na drugi strani meje. Bevk tega ni mogel nikoli preboleti.

France Bevk se je rodil 17. septembra 1890, umrl pa ravno na svoj 80. rojstni dan leta 1970. Ob tej obletnici vsak tretji vikend v septembru organiziramo niz prireditev z imenom Bevkovi dnevi. Njihovi začetki segajo že v leto 2006, vendar so skozi leta rasli, se razvijali in presegli lokalne okvire. Danes povezujejo mnoge in različne ustanove ter ponudnike, ki na severnem Primorskem delujejo na področju kulture in turizma. Letošnji program bomo posvetili 70-letnici priključitve Primorske matični domovini in v ospredje postavili Bevka kot politika, ki je v tistih prelomnih časih odigral eno ključnih vlog.

Koordinator Bevkovih dnevov 2017 je LTO Laufar Cerkno, program pa za vas pripravljajo: Bevkova knjižnica Cerkno, Cerkljanski muzej, Društvo Baška dedišcina, Filmsko gledališce Idrija,Goriška knjižnica Franceta Bevka, Hotel Cerkno d.o.o., ICRA d.o.o. Idrija, KUD Cerkno, KUD Zora Ravne, Mestni muzej Idrija, Osnovna šola Cerkno, Planinsko društvo Cerkno, Turistična kmetija Pri Flandru, Turistično društvo Pod Kojco, Založba Bogataj in drugi.

Pohod Po Bevkovih poteh je uvrščen v Festival pohodništva ter program letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine.

Pridružite se nam, da skupaj obudimo spomin na našega rojaka Franceta Bevka in počastimo 70-letnico priključitve Primorske matični domovini. Lepo vabljeni!


Galerija slik