Torek, 20 Februar 2018 20:58

Odprtje razstave Pogled od zgoraj 2017

Mestni muzej Idrija vas vabi na odprtje razstave POGLED OD ZGORAJ 2017 v četrtek, 1. marca, ob 18. uri v Razstavišče Nikolaja Pirnata na idrijski grad Gewerkenegg.

Jubilejni 25. mednarodni likovni simpozij Slovenija odprta za umetnost je lani na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino združil 19 likovnih ustvarjalcev iz 11 držav. Nastala dela motivno povezujeta figura in krajina. Na razstavi bo spregovorila umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Razstava bo na ogled do 31. marca, vsak dan od 9. do 18. ure.


25. mednarodni likovni simpozij »Slovenija, odprta za umetnost«

Četrt stoletja Mednarodnega likovnega simpozija »Slovenija, odprta za umetnost« ne predstavlja le petindvajset let obstoja projekta, ki povezuje likovne umetnike pri skupnem ustvarjanju na Sinji gori. Predstavlja začetek svojevrstnega likovnega dogajanja, njegov razvoj in razcvet, vztrajanje, nadgrajevanje in širjenje v razstavne dimenzije.  Je tradicija, ki se vsako leto znova utrjuje, svežino pa ji dajejo vedno novi in novi selektivno izbrani ustvarjalci iz mednarodnega likovnega prostora.

Na jubilejnem simpoziju je sodelovalo 19 likovnih ustvarjalcev, 10 iz tujine, 9 pa iz slovenskega prostora. Med njimi sta dve kiparki, ostali avtorji pa so zapisani slikarskemu mediju. Čeprav se na likovnem področju pogosto srečujemo s spoznanjem, da vizualne konvencije, ki so bile značilne še v času modernizma, danes vse bolj izginjajo, pa je sinjevrška produkcija potrdila, da imajo vendarle tudi klasične oblike umetniške prakse svoje mesto na sodobni sceni. Dejstvo sovpada tudi z razmišljanjem Roberta Lozarja, predavatelja simpozija, ki je dejal: »Vsaj zaenkrat zato kaže, da bo slika preživela tudi 21. stoletje. Če ga bomo seveda preživeli tudi mi sami.«

Motivni repertoar nastalih del predstavljata predvsem figura in krajina, interpretativni lok pa se razpenja od zavezujočega odnosa z realnostjo do abstraktno zasnovanih slikarskih kompozicij, predvsem pa štejejo avtorsko intimni načini izražanja z močnim in prepoznavnim karakterjem.

Častni gost iz Slovenije je bil Klavdij Tutta, pobudnik in ustanovitelj projekta, iz tujine pa je ta naziv dobil Đanino Božić (Hrvaška). Prvič sta bili na simpoziju podeljeni priznanji za umetniško kvaliteto, ki sta jih prejela Renate Krammer (Avstrija) in Sašo Vrabič (Slovenija).

 

Anamarija Stibilj Šajn

 

Galerija slik