Četrtek, 18 Januar 2018 16:25

Odprtje razstave slik Andreja Mivška

Mestni muzej Idrija vas vabi na odprtje razstave slik Andreja Mivška. Profesor likovne umetnosti in slikar Mivšek navdih in motiv za ustvarjanje išče v kroženju letnih časov narave. V tokratno razstavo NEBO V VODI nas bo popeljala likovna kritičarka Nataša Kovšca. Lepo vabljeni v Razstavišče Nikolaja Pirnata v četrtek, 25. januarja ob 18. uri.
Krajina, tako naravna kot urbana, je dandanes ponovno zelo aktualen motiv v slovenskem slikarstvu, ki ga še posebej pogosto zasledimo v delih umetnikov mlajše generacije. Nekateri avtorji se v svojih delih kritično odzivajo na spremembe v okolju, ki jih je povzročila globalizacija in agresivni, ireverzibilni človekovi posegi v naravno krajino. Drugi ustvarjalci v svojih delih izpostavljajo lepoto in neminljivo moč narave, ki si jo človek sicer poskuša, a nikakor ne more podrediti. Med slednje sodi tudi slikar in likovni pedagog Andrej Mivšek, ki v svojih delih prikazuje podobe neokrnjene, divje narave na izjemno subtilen način.

Andrej Mivšek je profesor likovne umetnosti in slikar. Diplomiral je iz slikarstva pri prof. Zdenku Huzjanu na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Kot likovni pedagog je zaposlen na OŠ Žiri. Je tudi član Društva likovnih umetnikov Ljubljana. Večkrat se je že predstavil na skupinskih in samostojnih razstavah ter javnih prireditvah doma in v tujini. Navdih ter motiv za ustvarjanje vedno znova najde v kroženju letnih časov narave. Oddaljene podobe spomina ali neposredne motive v prostoru narave premišljeno preoblikuje v ponotranjene, duhovne prostore, ki se nagibajo tako k abstraktnim zasnovam kot tudi k bolj asociativnim ali neposrednim likovnim rešitvam.

Razstava bo na ogled do 25. februarja, vsak dan od 9. do 18. ure.