Torek, 19 December 2017 11:55

Rokodelska razstava v Cerkljanskem muzeju

Cerkljanski muzej in Rokodelsko društvo DRIKLC Cerkno vas v času božično-novoletnih praznikov vabita na ogled ROKODELSKE RAZSTAVE. Odprli jo bomo v petek, 22. decembra 2017, ob 17. uri v prostorih muzeja. V programu sodelujejo učenci Podružnične glasbene šole Cerkno. Lepo vabljeni!

Razstava bo v muzeju na ogled vsak dan do 7. januarja 2018 od 10. do 18. ure, razen 25. 12. 2017 in 1. 1. 2018.


Rokodelci so posebneži. Brez dvoma. Ko jih opazuješ med delom, se ti zazdi, da jim čas v sodobnem, hitrem svetu teče počasneje. Ali pa si ga znajo vzeti za tisto, kar radi počnejo. Izpod njihovih rok po včasih neštetih urah dela in zamaknjenosti prihajajo čudovite stvaritve, v katerih so stkane zgodbe sedanjosti in preteklosti. Les, steklo, platno, volna, papir, kovina, s človekom prepleteni kot nit v čipki, vsak zase in vsi skupaj ohranjajo rokodelstvo in s tem tudi tradicijo in kulturno dediščino Cerkljanske.

Rokodelci si vzamejo čas tudi za nabiranje novega znanja. Vsako leto jih najdemo v italijanskem Sutriu, kjer zvedavo opazujejo ulične rokodelce in vsrkavajo njihovo znanje. Dva člana sta vključena v mednarodni konzorcij izdelovalcev mask in vsako poletje skupaj z rezbarji iz alpskih držav prikazujeta postopek izdelovanja cerkljankih larf v kateri od sosednjih držav. Letos so se člani udeležili rokodelskega sejma v Cerknici, v Cerkno pa so povabili italijanske mojstre brušenja orodij, ki so jim pokazali skrivnosti pravilnega brušenja. Po domačem kraju lahko opazimo postavljene lesene skulpture, ki so jih z motorkami izdelali umetniki na prireditvi, ki jo je organiziralo društvo ob lanskem občinskem prazniku. Sodelujejo na mnogih domačih prireditvah, kjer tudi na humoren način prikazujejo stare običaje, znanja, rokodelske izdelke in orodja.

Spomladi je predsednik rokodelskega društva predlagal, da bi za promocijo Divjih bab iz lesa izdelali povečano repliko neandertalčeve piščali, ki bi bila postavljena ob glavni cesti na Reki in bi mimoidoče vabila v najdišče najstarejšega poznanega glasbila na svetu. Prijazna Zakojčana sta društvu podarila dva lipova hloda in trije člani so v dveh tednih izdelali dvometrsko piščal, ki so jo na praznik svete Ane na trgu pred fontano prevzeli člani Turističnega društva Reka. Iz drugega hloda so izdelali medveda naravne velikosti, ki naj bi v prihodnje stal nekje v Cerknem. Kmalu so dobili naročilo še za velik lesen žlikrof, ki je vzbujal zanimanje na prazniku žlikrofov v Idriji. Trenutno ima društvo razstavo v Botaničnem vrtu v Ljubljani in tako rokodelci s svojimi nenavadnimi idejami in izdelki vedno bolj postajajo promotorji Cerkljanske. V Cerkljanskem muzeju bodo v času božično-novoletnih praznikov postavili na ogled svoje najnovejše izdelke.

Vid Prezelj