Ponedeljek, 17 Julij 2017 10:07

Odprtje čipkarske razstave DROBIŽKI IN PRESTIŽKI po vzorcih Irme Pervanja

Cerkljanski muzej in Klekljarsko društvo Marjetica Cerkno Vas vabita na odprtje razstave čipk DROBIŽKI IN PRESTIŽKI po vzorcih Irme Pervanja v petek, 21. 7. 2017, ob 19. uri v Cerkljanskem muzeju.
Razstava čipk Drobižki in prestižki, ki so jih članice Klekljarskega društva Marjetica Cerkno sklekljale v času od njihove zadnje letne razstave, je nastala po vzorcih Irme Sedej por. Pervanja, profesionalne risarke vzorcev na Čipkarski šoli Idrija v letih 1983–2006.

Opus vzorcev Irme Sedej por. Pervanja je ogromen ter jo postavlja v sam vrh preteklih in sedanjih risarjev vzorcev za klekljanje na Slovenskem. Njene vzorce odlikuje široka paleta uporabljenih klekljarskih elementov in tehnik, združenih v estetsko celoto, čeprav je motivika mnogokrat abstraktna. Odlikuje jih natančna izpeljava linij, kar pri delu zelo cenijo klekljarice. Avtorica se z vzorci prilagaja trgu in sledi modi, s čimer ohranja bistvo tradicionalne idrijske čipke, ki ni zgolj razpoznavna, temveč uporabna. Vseh 77 čipk, ki so jih za letošnjo razstavo po njenih vzorcih sklekljale članice Klekljarskega društva Marjetica Cerkno, vse od malih klekljanih čipk do pravih klekljanih mojstrovin ali od »drobižkov« do »prestižkov« priča o znanju, o tehnološki in oblikovni dovršenosti izdelkov, kar je ne nazadnje zasluga tako klekljaric kot velikih risarjev vzorcev.

mag. Mirjam Gnezda Bogataj, muzejska svetovalka, Mestni muzej Idrija