natisni
PDF

Poslanstvo

Mestni muzej Idrija je danes v Sloveniji strokovno prepoznavna inštitucija. Je velik in majhen obenem, prav gotovo pa je v primerjavi z ostalimi slovenskimi muzeji izjemen.
 
Poslanstvo našega muzeja je trajna in kontinuirana skrb za premično dediščino na območju Idrijskega in Cerkljanskega s področja zgodovine, novejše zgodovine, etnologije, zgodovine umetnosti in tehniške dediščine. To pomeni, da predmete zbiramo na terenu, jih hranimo, varujemo, raziskujemo, razstavljamo in skrbimo za popularizacijo svoje ustanove in dediščine na splošno.
 
Naše posebnosti se izražajo v pozorni skrbi za ohranjanje in predstavljanje bogatega gradiva tehniške dediščine živosrebrovega rudnika, lokalne zgodovine in posebnosti tega prostora, kot so idrijske čipke in cerkljanski laufarji. Predstaviti želimo način življenja kmečkega in rudarskega delavskega prebivalstva, potrebno pozornost pa posvečamo tudi umetnostni/likovni podobi našega okolja ter skrbi in upravljanju nepremične kulturne dediščine.
 
Obiskovalcem želimo omogočiti prepoznavanje kulturne identitete našega prostora, domačinom pa ohranjanje le-te, s svojo prisotnostjo pa sooblikujemo tudi sodobno kulturno dogajanje v domačem okolju. Pomembno vlogo imamo v izobraževalnih procesih, zlasti pri domoznanstvu, kjer s svojimi stalnimi in občasnimi razstavami predstavljamo vez med zgodovino, predstavljeno v učbenikih, in resničnimi ostanki preteklosti na terenu.