Sreda, 14 Marec 2018 13:11

Delavnica "MOJ PUSL JE TA LEUS"

Otroke, starše in stare starše vabimo na delavnico izdelave cvetnonedeljskih butar z naslovom "MOJ PUSL JE TA LEUS", ki bo v sredo, 21. marca ob 16. uri v Cerkljanskem muzeju. Delavnico bodo vodili člani Društva Baška dediščina, ki že enajst let organizirajo delavnice izdelave butar, kot so jih nekoč izdelovali v Podbrdu, na Petrovem Brdu, na Bači pri Podbrdu, na Kalu, v Trtniku, Kuku, Stržiščah, Poreznu in Rutu. Pravijo jim »pusl«, »pušl« ali »pusu«.


Za izdelavo pušla potrebujemo:


1. tri mlade leskove šibe (vsaka s tremi popki, če je mogoče, približno 50 cm dolge);
2. vejice pušpana (do 30 cm dolge),
3. vejice bršljana (če je le mogoče s črnimi jagodami, do 30 cm dolge)
4. oljko
5. žico za povezavo sestavin
6. rumeno vrbo za povezavo ročaja

Potreben material boste dobili na delavnici, če pa imate možnost, ga prinesite s sabo. Še zlasti bo dobrodošel pušpan, saj je pušpanove grme v Baški grapi pa tudi širše večinoma uničila bolezen. Člani društva bodo predstavili pomen in simboliko posameznih sestavin ter vodili izdelavo. Skupaj boste naredili »pusle«, ki jih boste na cvetno nedeljo nesli k blagoslovu. OBVEZNO pa prinesite s seboj škarje za trto ali živo mejo.

Prispevek na udeleženca znaša 3,00 €.

Izdelovanje cvetnonedeljskih puslov (butar) je bilo v letu 2013 vpisano v register nesnovne kulturne dediščine Slovenije.

V letu 2017 pa je bil v register dodan tudi film o izdelavi »pusla«, avtorice Nadje Valentinčič Furlan, ki je bil posnet na delavnici v Podbrdu leta 2014. Filmček si lahko ogledate na http://www.nesnovnadediscina.si/sl/izdelovanje-cvetnonedeljskih-butar

Galerija slik