natisni
PDF

Domačija pisatelja Franceta Bevka

Visoko nad Baško dolino, na severnem pobočju 1303 m visoke Kojce, leži vas Zakojca (710 m) – rojstni kraj pisatelja Franceta Bevka (1890–1970). V Zakojco se lahko pride tako iz doline Bače (Grahovo, Hudajužna) kakor s Cerkljanske. Krajša in bolj strma cesta je speljana iz doline Idrijce (Reka) čez Bukovo, daljša "panoramska pot" pa vodi s Cerkljanskega proti Poreznu in nato skozi slikovite cekljanske vasi.

Volarjeva domačija (Zakojca 10), v kateri je pisatelj France Bevk preživljal otroštvo in rano mladost, stoji v bregu pod vasjo. Za obiskovalce je bila svečano odprta leta 1990 ob 100. obletnici pisateljevega rojstva. V hiši je več avtentično prezentiranih prostorov. V kletni etaži je majhen hlev za eno ali dve kravi in par koz. V pritličju sta najprej veža in kuhinja z ognjiščem ter vzidanim svinjskim kotlom. Osrednji bivalni prostor je seveda hiša, kjer se je družina zbirala ob hrani in še posebej ob dolgih zimskih večerih. Prostor je ogrevala krušna peč, skromen čevljarski kotiček z mizico, dvema trinožnima stolčkoma in orodjem pa pričajo, da je Bevkov oče tam tudi čevljaril. Zraven je kamra, v kateri so spali starši in najmlajši izmed otrok, potem pa še kamra za deda in babico. Po njuni smrti je to postala Francetova soba. V kot med zadnjo kamro in kuhinjo je stisnjen še skedenj za krmo, steljo in orodje.

Na podstrešje še zmerom vodijo stare strme stopnice, le da tam ni več podstrešnice, kjer je Bevk kot dvanajstletni fant napisal in ilustriral svojo prvo knjigo. Podstrešje je preurejeno v velik razstavni prostor, kjer je z dokumenti, fotografijami, knjigami in predmeti prikazano pisateljevo življenje in delo. France Bevk je predstavljen kot pisatelj, publicist, politični in kulturni delavec. Na zatrepni vhodni fasadi je nameščena spominska plošča, ki jo je pisatelju že leta 1977 postavil Klub starih goriških študentov.


Domačija je vključena tudi v Slovensko pisateljsko pot, projekt Društva slovenskih pisateljev, ki vključuje 106 spominskih hiš slovenskih pesnikov in pisateljev. Več o tem projektu na spletni strani DSP.

bevk12
Domačija okoli leta 1980, pred preureditvijo v muzej
bevk13
Bevkova domačija danes
Bevk11
Bevkova družina, France stoji levo zgoraj

FranceBevkportret
France Bevk (1890–1970)
Bevkova_dela
Napisal je preko 100 knjig
kaplanmartin
Prva izdaja iz leta 1938

Kuhinja
Kuhinja
krusna_pec
Krušna peč
Cevljarski_koticek
Čevljarski kotiček

sklednik
Kamra
Mentrga
Hlev
Zlicnik-za_shranjevanje_jed_pribora
V razstavni prostor preurejeno podstrešje