natisni
PDF

Pust je kriv! Pripoved o cerkljanskih laufarjih

Ob petdesetletnici obnovitve cerkljanske laufarije smo leta 2006 v Cerkljanskem muzeju pripravili novo stalno razstavo PUST JE KRIV! – Pripoved o cerkljanskih laufarjih. Cerkljanski laufarji sodijo med bolj znane pustne šemske like na Slovenskem. Njihova posebnost so naličja – lesene larfe, izrezljane iz lipovega lesa, ki jih v tako človeku podobni obliki ne poznajo nikjer drugod na Slovenskem. Na osnovi zbranega dokumentarnega in fotografskega gradiva, smo pripravili rekonstrukcije oblačil in rekvizitov za vseh 25 likov, kolikor jih danes šteje laufarska družina. S fotografijami in zapisi pa smo predstavili tudi zgodovino in sam obred. Na razstavi smo ga razdelili v več sklopov, tako kot si dejansko sledijo: priprave na pustovanje, obhodi laufarjev, koledovanje, odkop bòta, obsodba in usmrtitev pusta.

Zaradi pomanjkanja pisnih virov ne vemo, od kdaj pravzaprav so v Cerknem laufarji in od kod so prišli. Obred se je desetletja ali stoletja odvijal po nenapisanih pravilih, zadnjič po ustnem izročilu leta 1914, ko se je začela prva svetovna vojna. Od takrat laufarjev dolgo ni bilo več na cerkljanskih ulicah. Do obnovitve laufarije je prišlo leta 1956. Pobudo zanjo je dal cerkljanski rojak Peter Brelih, p. d. Buštinov Peter (1882–1962). Leta 1948 je začel namenoma prihajati v Cerkno, da bi ljudi navdušil za obnovitev tega pustnega obreda. S pomočjo starejših Cerkljanov, ki so se ga še spominjali, in ob strokovnem sodelovanju dr. Nika Kureta (1906–1995) z Inštituta za slovensko narodopisje SAZU so obnovili vse like laufarske družine in obred sam.

Laufarska družina je ob obnovitvi leta 1956 štela 14 likov. Ti so bili: ta star, ta stara, ta terjast (dva lika), lamant, ta bršljanov, ta ličnat, ta loparjev, ta kožuhov, ta krastov, ta žakljev, gospod in gospa ter pust. Število se je z leti povečevalo. Danes jih je že 25; poleg prvotnih 14 še: ta pijan, ta pijana, ta smrekov, ta koševa, ta žleht, ta perjev, ta divji, marjetica, ta terjast in oštir. Poleg najstarejših arhaičnih mask, ki izvirajo še iz poganskih časov, najdemo med laufarji predstavnike različnih družbenih in poklicnih skupin, like, ki poosebljajo človeške značilnosti in posebnosti ter bolezni, in druge.

pust15
Laufarji na pustni obsodbi
pust12
Franc Kobal je izdeloval larfe
pust17
Laufarji tudi koledujejo

pust16
Ta divji in oštir
pust18
Maske izrezljane iz lipovega lesa
pust13
Ta pijan

Pust
Pust
Taterjast
Ta terjast
Tastar
Ta star