natisni
PDF

Cerkljanski muzej

Cerkljanska je majhen člen v verigi slovenskega predalpskega hribovja. Čeprav odmaknjena od velikih središč in dogodkov, beleži večtisočletno zgodovino. Cerkljanski muzej je edini, ki se celovito ukvarja s proučevanjem njene bogate dediščine. S svojim zbirkami, razstavami in drugimi dejavnostmi omogoča obiskovalcem prepoznavanje kulturne identitete Cerkljanske. S stalnim razvijanjem in širjenjem svojih aktivnosti pomembno sooblikuje kulturno dogajanje v tem prostoru.

Cerkljanski muzej domuje v stavbi nekdanje sodnije, ki je bila zgrajena tik pred prvo svetovno vojno. V času italijanske zasedbe so v njej imeli svoj sedež pripadniki finančne straže in karabinjerji. Po drugi svetovni vojni pa je v teh prostorih delovala nižja gimnazija in kasneje osnovna šola. Muzejski oddelek je bil ustanovljen leta 1978 kot Oddelek NOB Mestnega muzeja Idrija. Po prenovi v letih 1998–1999 se je preimenoval v Cerkljanski muzej.

Muzej samostojno ali v sodelovanju z drugimi prireditelji pripravlja občasne razstave, predavanja, predstavitve. Organizira muzejske delavnice za otroke ter načrtuje in vodi različne pedagoške programe za obiskovalce muzeja, Partizanske bolnice Franja in domačije Franceta Bevka v Zakojci. Na ogled pa sta tudi dve stalni razstavi:
- Cerkljanska skozi stoletja
- Pust je kriv! Pripoved o cerkljanskih laufarjih

Cerkno19301
Današnje muzejsko poslopje v prvotni podobi, okoli leta 1930
Cerkno1929
Cerkno, 20. leta 20. stoletja
CerknoJesen
Cerkno danes

BukovoLaharn
Mlin v Laharn
CerknoOkolica
Kozolec v okolici Cerknega
VTrscovju
Domačija v Trščovju, Dolenji Novaki, 1971

Razstave
Obiskovalci na razstavi Čipke v mrežastih polnitvah, 2009
Palcnokolo
Detajl iz stalne razstave Cerkljanska skozi stoletja
Delavnice
Otroci ustvarjajo na pustni delavnici, 2011